Конференција о развоју хранитељства у Републици Српској

​​​​​​Стручни радници Центра за социјални рад присуствовали су Конференцији  о развоју хранитељства у Републици Српској, одржаној у Влади Републике Српске, 20.октобра 2017.године, у организацији Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске. Циљ Конференције је указивање на значај унапређења области заштите дјеце без родитељског старања, као и размјена искустава професионалаца који се свакодневно сусрећу са овом тематиком.

Најбољи интерес дјетета, потреба за новим знањима, стварање мреже подршке, едукација, промоција хранитељства и мотивација основне су карактеристике процеса развоја хранитељства у Републици Српској, који ће и у наредном периоду бити од суштинског значаја.

Хранитељска породица представља замјенску породицу и представља природнији облик збрињавања дјеце без адекватног родитељског старања. Захваљујући моделу хранитељства дјеца имају прилику да одрастају у породичном окружењу, да добију адекватну заштиту и бригу, здравствену заштиту, васпитање и све оно што је дјетету потребно кроз одрастање. Развијају се емотивне везе, имају узоре на које могу да се угледају и могућности да израсту у здраве и добре људе.