Актуелно

hraniteljstvo-plakat    

Гендер центар – Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске континуирано проводи кампању „РАВНОПРАВНО за жене на селу!“, у циљу подизања свијести о важној улози и доприносу жена на селу, те унапређења њиховог положаја. Сваке године широм Републике Српске обиљежава се 15. октобар – Међународног дана жена на селу.   treci_sajam_za_zene_u_agrob_png

ОБАВИЈЕСТ! Поштовани корисници права на додатак на дјецу, обавјештавамо вас да ће се ове године обнова захтјева за остваривање права на ДОДАТАК НА ДЈЕЦУ реализовати од  01.05. до 30.09. 2017.године, због имплементација новог програма. Корисници права у наредном периоду треба да се јаве у Центар за социјални рад.

Дјеца безбиједно стигла на Црногорско приморје, у одмаралиште Бечићи.

У пројекту „Социјализација дјеце Републике Српске – 2016“ учествоваће 11 дјеце испред Центра, четворо испред Удружења родитеља са четворо и више дјеце, једно испред Удружења Рома, четворо испред Борачке организације и двоје испред Удружења Родитеља, дјеце и омладине са сметњама у развоју. У Пројекту ће учествовати укупно 22 дјеце из Општине Козарска Дубица. Боравиће у одмаралишту Бечиће у Црногорском приморју. Полазак је заказан за 07.08., а повратак 16.08.2016.године. Циљ Пројекта је развијање осјећаја емпатије код дјеце, њихова афирмација и подизање нивоа социјалних компентенција и упознавање са међусобним специфичностима и индивидуалним разликама кроз програмске активности и садржаје. Поред смјештаја и исхране, обезбјеђен им је и џепарац.Међународна кампања „16 дана активизма против родно заснованог насиља“ обиљежава се од 25. новембра до 10. децембра сваке године. У свијету је 25. новембар проглашен Међународним даном борбе против насиља над женама и потребно га је обиљежити тако да се осуде сви облици родно заснованог насиља, од насиља у породици, силовања, сексуалног узнемиравања, до насиља почињеног од стране државе, укључујући и тортуру и злостављање жена политичких затвореница, јер представљају кршење људских права. Кампања „16 дана активизма против родно заснованог насиља“ треба да доведе у фокус свог рада оквир људских права и користи га како би осигурала да државни и недржавни актери покажу одговорност за насиље над женама. У циљу превенције и сузбијања насиља над женама проводе се бројне активности на свим нивоима власти у Босни и Херцеговини укључујући различите субјекте заштите од насиља у породици (полиција, правосуђе, здравствене, социјалне и образовне институције), те невладине организације и медије. Кампања „Мушкарци у борби против мушког насиља над женама“ саставни је дио свјетског покрета за борбу против насиља над женама са акцентом на улогу мушкараца који ношењем бијеле врпце показују спремност за окончање насиља над женама и дјевојчица.

Poster BV new 02-01