СТОП насиљу над женама Међународна кампања „16 дана активизма против родно заснованог насиља“

ЈУ Центар за социјални рад Козарска Дубица, сваке године обиљежава Међународну кампању „16 дана активизма у борби против родно заснованог насиља“, која почиње  25. новембра, а завршава  10. децембра, на Међународни дан о људским правима.

Насиље у породици је друштвени проблем и важно је да се о овоме проблему говори. Насиље је присутно у свим друштвеним структурама и насилник може бити било ко. Породично насиљe је најучесталији облик родно заснованог  насиља, а управо је породица мјесто гдје сваки члан треба да се осјећа најсигурније и најзаштићеније. Према евиденцији Центра за социјални рад, у току  2021. године, закључно са половином  новембра  мјесеца, евидентирано је 20 случајева насиља у породици, што је за 2 случаја мање у односу на исти период прошле године.

Од 1. маја 2020. године, на снази су измјене и допуне Закона о заштити насиља у породици. По овом Закону  све радње насиља, па и сам основ сумње да је почињено насиље и пријетње насиљем, се третирају као кривично дјело.

Грађани треба знају ко су субјекти заштите, коме се обраћају за помоћ и која је процедура.

Субјекти заштите су: Центар за социјални рад, полиција, дом здравља, центар за ментално здравље, суд, тужилаштво, обрaзовне установе,  специјализовани сервиси подршке: Правно савјетовање, СОС телефон, Сигурна кућа.

Насиље се пријављује полицији на број: 122, а за пријаву је  активан је и бесплатан СОС телефон 1264, који је  доступан 24 часа  и насиље се може пријавити анонимно. Ово је важно нагласити,  да се насиље може пријавити и анонимно, јер често грађани из страха од насилника да  се не свети њима и њиховој дјеци, боје пријавити насиље.

Права жртве су:  1. Право на безбједност, право на сигуран смјештај, право на бесплатну  медицинску заштиту,  право на психосоцијалну помоћ и подршку, право на бесплатну правну помоћ, право на лице од повјерења – пратња и подршка у свим процедурама.  Жртве насиља у породици имају право на приступ свим субјектима заштите и ослобођени су свих трошкова поступка.

Kако препознати да сте жртва насиља: Ако вам партнер говори погрдне ријечи, вријеђа вас и понижава; Ако примјењује  силу на ваш физички и психички интегритет; Ако вам ограничава кретање и провјерава кретање; Ако вам брани посјете породици и пријатељима; Ако вас узнемирава на радном мјесту или јавном мјесту; Ако вас  присиљава на сексуални однос против ваше воље; Ако располаже вашим новцем или вам брани да радите. Радње насиља су и васпитање дјеце  на начин понижавајућег поступања; одузимање дјеце или избацивање из стана члана породичне заједнице; Непридржавање одлуке надлежног органа којом је утврђен лични контакт дјеце са родитељима…задржавање путне исправе…Под радњом насиља у породици сматрају се и пријетње.

О свему наведеном грађани могу преузети бесплатан инфорамтивни летак у ЈУ Центру за социјални рад Козарска Дубица. Састанак радне групе –  субјекти заштите,  планиран је за наредну седмицу.