Подршка стручним радницима у социјалној заштити кроз увођење супервизије

Дана, 17.06.2021.године, у Административном центру Владе Републике Српске у Бањој Луци, одржан је састанак представника Министарства здравља и социјалне заштите  са руководством 16 центара за социјални рад који се припремају да у свој рад уведу супервизију као важан модел стручне подршке запосленима који обављају послове социјалне заштите.

Наш Центар се пријавио на позив Министарства здравља и социјалне заштите да будемо дио пројекта за увођење супервизије у систем социјалне заштите у Републици Српској, и имали смо ту привилегију да смо међу 16 центара за социјални рад, од укупно 62 (центри и службе), у којима ће се проводити супервизија. Пројекат  проводи Министарство здравља и социјалне заштите у сарадњи са Асоцијацијом супервизора у БиХ, те уз подршку УНИЦЕФ-а. Пројекат, између осталог, предвиђа подршку центрима за социјални рад кроз финансирање дијела трошкова увођења супервизије.

С обзиром на специфичност посла,  стручњаци у систему социјалне заштите снажно су изложени професионалном сагоријевању. Стручни радници у центрима за социјални рад, сваки дан се суочавају са великим обимом посла, са најширим дијапазоном људских несрећа и трагедија. Бављење проблематиком не престаје кад дођете кући, о неким случајевима се данима, мјесецима мисли,  јер нас образовање не штити од људских патњи. Имамо велику одговорност на свом радном мјесту, а често недовољно механизама да се  адекватно одговори на све потребе  корисника.

На тај начин, стручни радници се савршено уклапају у оно што се зове сигурна формула за професионано сагоријевање – високи захтјеви посла, плус немогућност да се на такве захтјеве адекватно одговори. Професионално сагоријевање је поремећај који је препознала и WHO, резултат хроничног стреса на радном мјесту – што је и званична класификација.

Циљ увођења супервизије је подршка стручним радницима, заштитa здравља и превенција професионалног сагоријевања, подстицај професионалног и личног раста, односно већи квалитет професионалне праксе и ефикасније управљање центрима за социјални рад.  Супервизија даје могућност да стручни радници  сагледају свој рад и отворено разговарају о проблемима и изазовима са којима се свакодневно суочавају.

Веома је важно  да стручни радници имају професионалну подршку у суочавању са стресом и у рјешавању свакодневних проблема, поготово у периоду  када се налазимо пред великим изазовима због очекиване експанзије потреба корисника и социјалних проблема, као посљедица пандемије COVID-19. Ово је заиста позитиван помак и значајна подршка центрима за социјални рад у свакодневном раду.

Супервизија је предвиђена и Законом о социјалној заштити, до сада се није примјењивала. Проводиће се у групним сесијама, једном мјесечном, наредних пет мјесеци. Ово је посебан облик заштите на раду, који стручни радници итекако заслужују.