Модел заједничког планирања отпуста из болнице лица са сметњама у менталном здрављау

Предсатвник ЈУ Центра за социјални Козарска Дубица, Милан Буразор, дипл.соц.радник, учествовао је на едукацији, као именовани координатор испред наше Установе, примјена Модела заједничког  планирања  отпуста из болнице за лица са сметњама у менталном здрављу. Едукавија је одржана у периоду од  13.-15. јула 2021.године у хотелу Термаг на Јахорини.
Модел заједничког планирања отпуста из болница за лица са сметњама у менталном здрављу израђен је и пробно примијењен у Републици Српској у склопу Пројекта менталног здравља у БиХ, а представља прецизну процедуру како би се пацијентима омогућило да имају одговарајуће услуге у заједници и тиме континуитет бриге и након отпуста из болнице. Овим моделом се дефинише методологија координације међу професионалцима унутар система заштите менталног здравља.
Подршку њима и њиховим породицама у томе ће пружити центри за заштиту менталног здравља и центри за социјални рад, са циљем да се смањи вјероватноћа за погоршање здравственог стања или потреба да поновним пријемом на болничко лијечење. На едукацији су били представници центара за ментално здравље, центара за социјални рад, болница, представници Министарства здравља и Пројекта менталног здравља у БиХ. Циљ је да особе са сметњама у менталном здрављу, које се отпуштају из болница, добију што бољи третман и услугу у локалној заједници и наставе са лијечењем и рехабилитацијом, а систем социјалне заштите је у томе подршка здравственом систему. Модел заједничког планирања отпуста из болница за лица са сметњама у менталном здрављу дефинисан новим Законом о заштити менталног здравља и Правилником о заједничком планирању отпуста лица са сметњама у менталном здрављу у Српској.
https://www.glassrpske.com/cir/drustvo/vijesti/zajednicka-briga-za-lica-nakon-otpusta-iz-bolnice/369512?fbclid=IwAR32vL9CSk4x5q_aiDs_qMQObQvjAnSBEjJZJdtKv9-HUN80ikT9ievS9Tg