Међународна класификација функционисања, инвалидитета и здравља

У периоду од 31.маја до 3.јуна у Бањалуци одржана је едукација на тему  “Међународна класификација функционисања, инвалидитета и здравља”, у организацији Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и УНИЦЕФ-а.

Полазници ове едукације која је одржана у два термина, 31. мај- 1. јун и 2-3. јун 2022. године, били су представници центара за социјални рад који се баве процјенама, координатори и чланови стручних комисија за процјену потреба и усмјеравање дјеце и омладине са сметњама у развоју и стручних комисија за утврђивање функционалног стања из више од 20 општина у Републици Српској.

Међу темама о којима се разговарало су заједнички појмовник за разумијевање инвалидитета, осврт на садашњи начин процјене дјеце, као и кључни изазови у примјени Међународне класификације функционисања (МКФ).

Циљ едукације је успоставити почетну базу разумијевања ове методологије која је окосница реформе система процјене дјеце са сметњама, те промовише функционалну процјену дјететових способности и израду индивидуалних планова подршке како дјетету тако  и читавој породици.