25.новембар Међународни дан борбе против насиља над женама

25. новембар је Међународни дан борбе против насиља над женама, и данас почиње кампања „16 дана активизма“ у борби против родно заснованог насиља, која се завршава 10. децембра на Међународни дан о људским правима. Суштина кампање је да се јачају породичне вриједности, просоцијалне норме понашања, да се осуди сваки облик насиља, односно нулта толеранција на све облике родно заснованог насиља. Свјетска здравствена организације је објавила истраживање да су жене жртве насиља у 90% случајева, да је једна од три жене (35%)широм свијета, доживјела неки облик насиља у партнерском или ванпартнерском односу. Већина починилаца су инитимни партнери. Чак 38% убистава жена на глобалном нивоу је почињено од стране мушког инитимног партнера. Породично насиља је најучесталији облик родно заснованог  насиља, а управо је породица мјесто гдје сваки члан треба да се осјећа најсигурније и најзаштићеније.

У току  2020. године, закључно са половином  новембра  мјесеца, у Центру за социјални рад Козарска Дубица евидентирано је 22 случајева насиља у породици, што је за 8 случајева више у односу на исти период прошле године. Када се говори о етиологији насиља, узроци су у алкохолизму, менталним болестима, нарушеној комуникацији, иако нема оправдања за чињење насиља.

У новонасталој ситуацији коју је изазвала пандемија вирусом корона,теже се уочава и пријављује насиље. Грађани суочени са новим изазовима, родитељство у доба короне, нова организација живота – рад од куће (немају физички одвојен приватни и пословни простор за рад; мала дјеца, породица, проблем организације); Страх од губитка посла, страх за егзистенцију, страх од болести, неизвијесност од будућих догађаја (у ком правцу ће се развијати пандемија, које мјере нас очекују и сл.), дошло је пада прага толеранција на фрустрације, врло је важна континуирана психолошка подршка како би се са што мање посљедица изашло из новонастале кризе.

Центар за социјални рад, када је у питању насиље, проводи мјере превенције  у смислу праћења породица у ризику, савјетодавног рада у правцу јачања просоцијалних норми понашања, учењу неконфликтног рјешавања проблема, јачању партнерских и родитељских капацитета, психосоцијална подршка и оснаживање лица у кризи,   а пружа се новчана и друга  материјална подршка. Смјештај у сигурну кућу, у хранитељску или другу породицу. Сет мјера из области социјалне, породичне и дјечије заштите, овисно да ли је жртва дијете или пунољетна особа. Посебну заштиту уживају дјеца, старија лица, лица са инвалидитетом и лица под старатељством.

Од 1. маја 2020. године, на снази су измјене и допуне Закона о заштити насиља у породици. По овом Закону  све радње насиља, па и сам основ сумње да је почињено насиље и пријетње насиљем, се третирају као кривично дјело. Хитне мјере заштите, које се изричу  у року 24 часа,  се сада могу изрећи и на приједлог Центра за социјални рад, па и сам жртве. У циљу спречавања насиља у породици успостављења је сарадња у којој учествују све битне институције – субјекти заштите. Жртва има право на приступ свим субјектима заштите и ослобођена је свих трошкова поступка.

https://www.youtube.com/watch?v=TCCCyICH8ME