Konferencija o razvoju hraniteljstva u Republici Srpskoj

​​​​​​Stručni radnici Centra za socijalni rad prisustvovali su Konferenciji  o razvoju hraniteljstva u Republici Srpskoj, održanoj u Vladi Republike Srpske, 20.oktobra 2017.godine, u organizaciji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Cilj Konferencije je ukazivanje na značaj unapređenja oblasti zaštite djece bez roditeljskog staranja, kao i razmjena iskustava profesionalaca koji se svakodnevno susreću sa ovom tematikom.

Najbolji interes djeteta, potreba za novim znanjima, stvaranje mreže podrške, edukacija, promocija hraniteljstva i motivacija osnovne su karakteristike procesa razvoja hraniteljstva u Republici Srpskoj, koji će i u narednom periodu biti od suštinskog značaja.

Hraniteljska porodica predstavlja zamjensku porodicu i predstavlja prirodniji oblik zbrinjavanja djece bez adekvatnog roditeljskog staranja. Zahvaljujući modelu hraniteljstva djeca imaju priliku da odrastaju u porodičnom okruženju, da dobiju adekvatnu zaštitu i brigu, zdravstvenu zaštitu, vaspitanje i sve ono što je djetetu potrebno kroz odrastanje. Razvijaju se emotivne veze, imaju uzore na koje mogu da se ugledaju i mogućnosti da izrastu u zdrave i dobre ljude.